Dani Marije Jurić Zagorke – sjećanje na najčitaniju hrvatsku autoricu

02.11.2018

Dani Marije Jurić Zagorke i ove će nas godine podsjetiti na velik i važan opus najčitanije hrvatske autorice i prve političke novinarke u nas.

U organizaciji Centra za ženske studije 23. i 24. studenoga 12. put održat će se Dani Marije Jurić Zagorke. Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za posjetitelje, no to je samo dio bogatog programa kojim ćemo se prisjetiti velikog opusa najčitanije hrvatske autorice i prve političke novinarke u nas. Dane Marije Jurić Zagorke otvara simbolično polaganje vijenca na grobu književnice na Mirogoju. Dodijelit će se i nagrade za najbolje studentske radove na temu ženske i rodne problematike. U Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke posjetitelje očekuju predstavljanja knjiga i projekata, baš kao i znanstveno-književni skupovi te šetnja Zagorkinim tragom.
Marija Jurić Zagorka (1873. – 1957.) bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti.