Bogata likovna jesen – Iznimne izložbe u zagrebačkim muzejima i galerijama

01.10.2018

Senzacionalna djela Vlahe Bukovca, retrospektiva Nevenke Arbanas, ponajbolji radovi hrvatskog kiparstva dio su bogate likovne ponude zagrebačkih muzeja i galerija.

Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel, povijesni susret učenika i učitelja. U godini kada Umjetnički paviljon slavi 120. godišnjicu osnutka središnja je izložba posvećena najslavnijem hrvatskom slikaru Vlahi Bukovcu.Izložba će obuhvatiti njegova remek-djela, a za tu prigodu stigla je i desetljećima najtraženija Bukovčeva slika, davno izgubljena Putifarova žena, neprijeporna izložbena senzacija. Uz Bukovčeva djela izložit će se i djela njegova pariškog profesora Alexandrea Cabanela. Izložba u Umjetničkom paviljonu pružit će javnosti, struci i medijima jasnu sliku o tome koliko je „učitelj” utjecao na „učenika”. Izložba je otvorena od 3. listopada 2018. do 6. siječnja 2019.

U galeriji Klovićevi dvori od 4. listopada do 18. studenoga traje izložba retrospektiva hrvatske grafičarke i profesorice Nevenke Arbanas. Autorski tim pripremio je izbor oko 350 radova. Izbor se temelji na grafikama velikih formata.

13. trijenale hrvatskog kiparstva otvoreno je 20. rujna i može se vidjeti do 11. studenoga. Ovogodišnja izložba predstavlja radove 107 autora i samostalnu izložbu dobitnika Velike nagrade prošlog Trijenala Nevena Bilića. Velik odaziv na natječaj za XIII. trijenale hrvatskog kiparstva jamstvo je da će izložba donijeti relevantan presjek trogodišnjeg kiparskog stvaralaštva.