Advent Zagreb - najbolji tulum u gradu, najbolja božićna destinacija u Europi

05.12.2017

Zagrebački Advent ponovno širom otvara vrata domaćim i stranim posjetiteljima željnim dobre glazbe, ukusnih delicija i sjajne blagdanske atmosfere.

Pregršt je događanja na brojnim gradskim lokacijama, kako na provjerenim „starim” lokacijama tako i na onim novima na kojima nas čeka uzbudljiv blagdanski program.

Advent u Zagrebu traje 40 dana, od 2. prosinca sve do 7. siječnja. Mnoštvo je noviteta. Vila Prekrižje otvorila je svoja vrata kako bi posjetitelji ekskluzivno tijekom Adventa u Zagrebu mogli posjetiti vilu u svoj ljepoti njezina tradicijskog, blagdanskog izdanja te uživati u prigodnim glazbenim programima. Vila Prekrižje izgrađena je kao novi gradski ljetnikovac 1942. godine prema projektu glasovitog arhitekta Ivana Zemljaka. Danas se ljetnikovac upotrebljava za protokolarne potrebe, a zbog njegova smještaja unutar kompleksa Ureda predsjednice Republike Hrvatske, i za raznovrsne radne aktivnosti Ureda.

Fuliranje, popularno adventsko okupljalište, iz Tomićeve i Kurelčeve preselilo je na Strossmayerov trg. Slijedeći moto „Life is a circus” posjetitelje uveseljavaju klaunovi, gutači vatre, hodači na štulama, gatarica Cica... Likovi iz mašte tu su da zabave najmlađe, a Circus Gourmet Ring brine se za to da nitko ne ostane gladan.

Na Gornjem gradu čeka nas ove godine Caffe de Matoš u okviru Strossmayerova šetališta. Sve je to u znaku ljubavi. Poseban kutak posvećen je poljupcima, onima što se daju ispod imele. Svaku večer od 18:00 do 21:00 sat te vikendom od 11:00 do 14:00 sati vrijeme je za plesnjake uz glazbu vrhunskih streetstyle glazbenika uživo. Zaljubljeni mogu i zaključati svoj ljubavni lokot s posvetom na ogradi Gornjeg grada.

Kako biste stigli do prekrasno uređene povijesne Vranicanijeve poljane, morate se popeti na Gornji grad, no mistična atmosfera i dobra glazba vrijede svake prijeđene stepenice. U blizini je i Advent na Strossu na kojem ćete uživati u glazbi koja će se puštati iz čarobnih kućica na drvetu.

U duhu Adventa ukrašen je i Marićev prolaz. Isprepletene bijele grane ukrašene led lampicama čine čarobni tunel iz najljepše bajke. Jedno od najljepših dvorišta u Zagrebu, ono Arheološkog muzeja u Gajevoj ulici, za Adventa predstavlja jedinstveni Secret Garden koji se ističe spojem najmodernije digitalne tehnologije, kulture i zabave. Hologramska tehnologija svake večeri u prosincu vodi na novo putovanje. Posjetitelje zabavljaju DJ-evi, a dječji i amaterski zborovi izvode prigodni repertoar najljepših božićnih pjesama.

One najmlađe veseli i veselit će Advent u Zoološkom vrtu. Posjetitelje čekaju brojni edukativni i zabavni sadržaji poput druženja s bezopasnim životinjama, kazališnih predstava, glazbenih izvedbi, likovnih i kreativnih radionica, akrobacija na svili, hranjenja deva i morskih lavova... Sve to uz nezaobilaznu okrjepu, kobasice, čaj i kuhano vino.

U tunelu Grič mogu se razgledati dvije bajkovite instalacije. Od 2. do 17. prosinca postavljena je izložba Sjećanje koja prikazuje ulicu starog Gornjeg grada iz doba Charlesa Dickensa, dok će se od 19. prosinca do završnog dana Adventa tunel pretvoriti u raj za djecu i sve one koji se tako osjećaju. Sa svih strana krasit će ga predimenzionirani nakit za bor, pokloni i dječje igračke, a izložba će nositi simbolični naziv Želja.

Najmlađe k sebi poziva i Hrvatski željeznički muzej u kojemu za blagdana svakog dana od 15:00 do 19:00 sati posjetitelji mogu besplatno obići izložbu Orient u Zagrebu, posvećenu vlakovima sustava Orient Expressa. Vikendom je za posjetitelje organizirana vožnja vrtnom željeznicom, moguće je razgledati i izložena vozila, a za najmlađe su organizirane edukativne radionice u muzejskom vagonu.

Blagdansko ozračje nudi i Backo Mini Express - najveća maketa željeznice jugoistočne Europe. Uz stotinu vlakova u stalnom postavu makete, tijekom Adventa Backo Mini Expressom prometuje i nekoliko vlakova u blagdanskim bojama i dekoracijama. Samo za potrebe Adventa vozi Agram Advent Express – posebni vlak u bojama Zagreba.
Razne izložbe u dane Adventa organizirale su brojne kulturne institucije, od Muzeja za umjetnost i obrt, preko Umjetničkog paviljona, do Etnografskog muzeja u kojem će biti izložen stari božićni nakit. Ne bi se smjela propustiti ni izložba Nikola Tesla - Mind from the Future u Meštrovićevu paviljonu posvećena jednom od najvećih svjetskih vizionara i umova, izložba koja nakon Zagreba kreće put New Yorka.

Na platou Gradec ispred ulaza u Klovićeve dvore uživat će se u bogatoj gastronomskoj ponudi i besplatnim koncertima Detoura, Ljetnog kina, Marka Tolje, Kuzme&Shake Zulua, Songkillersa, Marijana Bana, Cubisma, Vatre i Dino Dvornik Tribute Banda. Koncertni program završava 30. prosinca. Posjetitelje čeka i iznenađenje - okvir u kojem se možete fotografirati za najljepšu razglednicu.

Ledeni park na Tomislavcu, najveće klizalište u ovom dijelu Europe, ponovno je omiljeno okupljalište i starih i mladih. Ove je godine Ledeni park ostvario suradnju s Umjetničkim paviljonom. Uz predočenje kupljene karte za ulazak na klizalište, Umjetnički paviljon poklanja 10 kuna popusta na kartu za aktualnu izložbu, dok Ledeni park uz predočenje kupljene karte za izložbu, poklanja pet kuna popusta za ulazak na klizalište. 

Na Zrinjevcu čekaju brojne adventske kućice s bogatom gastronomskom ponudom, ručnim radovima, suvenirima. Svakodnevan i raznovrstan program održavat će se ina Trgu bana Jelačića. Tu je Božićna bajka u kojoj posjetitelji mogu iskusiti pravu božićnu čaroliju prolaskom kroz šumu snijegom okićenih borova. Mladi ponovno vole i Advent na Europskom trgu, DJ-eve i koncerte, izložbe i gastro kućice. Na Kaptolu su Žive jaslice, Božićna idila čeka i u Gajevoj, Bogovićevoj, Petrićevoj, Varšavskoj...
Jer, šećer dolazi na kraju... godine! A šećer je – #AdventZagreb! www.adventzagreb.hr