Advent u susjedstvu - čarolija blagdana nedaleko od Zagreba

03.12.2018

Zagreb Advent i gradovi partneri radost blagdana donose i u Ogulin, Čazmu, Mariju Bistricu i Đurđevac.

Ovogodišnji Advent nadahnut je i čudesnim opusom Ivane Brlić Mažuranić. Ponajveća hrvatska spisateljica povezala je Zagreb i Ogulin. Likovi njezinih bajki, zajedno s Ivanom, domaćini su svim bajkama i bajkopiscima u Ivaninoj kući bajke u Ogulinu. Zajednička želja je, na kraju godine posvećene kulturnoj baštini, zahvaliti Ivani Brlić-Mažuranić na njezinim djelima i posjetiteljima približiti istraživanje njezinih bajki. U Čazmi posjetitelje i ove godine očekuje Božićna priča – Salaj Land. Obitelj Salaj već 17 godina priča svoju Božićnu bajku koja je postala najznačajnija manifestacija kontinentalnog dijela Hrvatske. Ovogodišnja, 17. po redu, Božićna priča obitelji Salaj otvara svoja vrata u petak 30. studenoga 2018., a bit će otvorena do 13. siječnja 2019. Bajkoviti božićni ugođaj ove godine stvara čak četiri milijuna lampica!

Posebno je iskustvo doživjeti ugođaj Adventa u Mariji Bistrici, hrvatskom nacionalnom svetištu. Četiri tematska vikenda donose raskošan program; od koncerata Jacquesa Houdeka i Vanne do Bistričkog adventskog sajma. Advent u Mariji Bistrici završava tradicionalnim dočekom Nove godine u podne na središnjem bistričkom trgu.
Advent u Đurđevcu donosi bogat adventski program uz atraktivnu srednjovjekovnu utvrdu Stari grad. Posebna atrakcija su žive jaslice s devama i domaćim životinjama.

Važno je napomenuti i to kako je ovogodišnji Advent plastic free. Cilj je izbjeći plastičnu ambalažu i što više se koristiti recikliranim materijalom. U tu svrhu upotrebljavat će se kompostabilni materijal kojim se zamjenjuje, odnosno izbjegava upotreba štetne plastike ili materijala za jednokratnu uporabu.