30. Muzički biennale Zagreb: Najbolje iz svjetske produkcije suvremene glazbe

27.02.2019

Na Muzičkom biennalu Zagreb, međunarodnom festivalu suvremene glazbe koji se ove godine održava 30. put, od 6. do 13. travnja više od četiristo domaćih i inozemnih umjetnika predstavit će svoje najbolje radove.

U raznim kulturnim institucijama i na ulicama grada od 6. do 13. travnja održat će se 30. Muzički biennale Zagreb. To je najveći međunarodni festival suvremene glazbe u Hrvatskoj na kojem publika može upoznati najbolje radove domaćih i inozemnih skladatelja iz cijelog svijeta.

U programskom fokusu ove godine je tema „Grad, prostor, glazba, zvuk”, a za nju je organizator pripremio široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo pedeset programa. Uz nastup simfonijskih orkestara, komornih ansambala i renomiranih solista, u programu ove festivalske manifestacije su projekti eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe.

Trideseti Muzički biennale Zagreb svečano će otvoriti izvedba djela Richarda Ayresa „The Garden” u kinu Europa, a izvest će ga priznati ansambl London Sinfonietta. To će djelo publika u Zagrebu imati priliku vidjeti čak i prije londonske premijere. Svoja nova djela predstavit će i brojni domaći autori, a publiku očekuju i mnoga zanimljiva događanja u predbijenalskom tjednu koji će započeti 30. ožujka. Tako će, među ostalim, u galeriji Greta od 4. travnja pa sve do kraja festivala posjetitelji moći uživati u vožnji soničnim biciklom. Radi se o projektu „Ispod fontana” britanske multimedijske umjetnice Kaffe Matthews koja posjetitelje poziva da u vožnji što traje 45 minuta na sasvim nov i neuobičajen način dožive ulice grada Zagreba.

Inače, Muzički biennale Zagreb održava se svake neparne godine od 1961. i mjesto je okupljanja brojnih ljubitelja umjetnosti.

Program s rasporedom svih događanja dostupan je na internetskoj stranici www.mbz.hr.