Kabinet grafike HAZU

Specijalizirana je muzejska institucija koja se bavi prikupljanjem i prezentacijom crteža, grafika, plakata...

+385 1 48 95 390
+385 1 48 95 390

Kabinet grafike HAZU specijalizirana je muzejska institucija koja se bavi prikupljanjem i prezentacijom crteža, grafika, plakata i grafičkih ploča. Od 1997. godine u sklopu Kabineta grafike djeluje kalkografska radionica u kojoj se tiskaju grafičke mape suvremenih autora i mape kalkografskih otisaka s grafičkih ploča iz Zbirke. Kabinet grafike ima razvijenu izložbenu, izdavačku i pedagošku djelatnost. 

Fundus je razvrstan u četiri zbirke s preko 19 000 inventarnih jedinica, domaćih i europskih majstora: Stara zbirka crteža i grafika 15. – 19. stoljeća, Zbirka crteža i grafika 20. i 21. stoljeća, Zbirka plakata i Zbirka grafičkih ploča. Tu su zastupljena brojna važna imena hrvatske i europske povijesti umjetnosti : J. J. Klović, M. Rota Kolunić, A. Medulić, M. A. Raimondi, Carracci, G. B. Tiepolo, G. B. Piranesi..... , P. Cezane, J. Arp, R. Delaunay, M. Kraljević, M. Cl. Crnčić, T. Krizman, Lj. Babić, S. Glumac, S. Šohaj, E. Murtić, Z. Prica, M. Šutej, B. Bućan, Z. Keser, G. Zigaina, R. Canogar...

Zbog iznimne osjetljivosti građe na svjetlo, promjene temperature i vlage u izložbenom prostoru, Kabinet grafike nema stalni postav. Organiziraju se povremene izložbe iz fundusa, izložbe recentne umjetnosti - Hrvatski trijenale grafike i Hrvatski trijenale crteža, te izložbe u suradnji s drugim domaćim i međunarodnim institucijama. Svaki izložbeni projekt popraćen je katalogom, a u posljednjih pet godina i interaktivnim CD-om. U prostorima Kabineta grafike i Kalkografske radionice održavaju se edukativne aktivnosti za učenike osnovnih škola i studente Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. 

Kabinet grafike osnovan je 1916. godine u okviru Umjetničkog razreda Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, kao Odsjek Strossmayerove galerije. Tu se skupljala građa koja je pristizala iz različitih izvora. Institucionaliziranje muzejske ustanove počinje nakon Drugoga svjetskog rata krajem 1948. i početkom 1949. godine, kada je poslijeratnom politikom zaštite kulturne baštine došlo do prikupljanja, razvrstavanja i objedinjavanja umjetničke građe po principu istorodnosti. Tada joj je pridružena i Valvazorova zbirka Nadbiskupije zagrebačke. Kada je 1951. godine, dr. Stella Ubel imenovana upraviteljicom Grafičkoga kabineta i kustosicom Valvazorove zbirke, započinje službeno djelovanje ove Akademijine muzejske institucije.

Godinu dana kasnije Grafički kabinet dobiva prizemlje istočnoga pročelja Vranicanijeve palače u kojemu su smješteni: spremište, čitaonica za korisnike, radni prostori i izložbeni prostori. Već 1953. godine otvorena je prva izložba grafika J. Callota iz Valvazorove zbirke, čime započinje njegovo javno djelovanje. Tijekom tri desetljeća gostoprimstva Valvazorovoj zbirci realizirano je pet vrijednih izložbi, a 1996. godine, na zahtjev Nadbiskupije zagrebačke, ona je ponovno pridružena Metropolitanskoj knjižnici i smještena u prostore Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevu trgu, gdje se i danas nalazi. 

U posljednja dva desetljeća fundus Kabineta grafike je više nego udvostručen. Tada su različitim posredovanjima i poticanjima umjetnika pristigle brojne donacije među kojima treba istaknuti donacije S. Glumca, P. Gavranića, S. Šohaja, I. Lovrenčića, M. Šuteja, E. Murtića, Z. Price, G. Zigaine, R. Canogara, B. Suhija, B. Bućana, Z. Kesera i druge. Pojačana je izložbena, izdavačka i pedagoška djelatnost. Započet je proces digitalizacije građe i proces novoga opremanja građe - usklađivanja s međunarodnim standardima čuvanja i zaštite građe.

Poznati o Zagrebu

Eric Sardinas

Eric Sardinas

Veselim se Zagrebu kao odredištu gdje se uvijek dobro osjećam i čini se kako je predugo prošlo od zadnjeg puta, iako se radi o nešto više od godinu dana.

Izvor: www.muzika.hr

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Chris Urbanowicz

Chris Urbanowicz

Sjećam se nastupa na INmusic festivalu. Jedva čekamo da ponovo vidimo svoje obožavatelje. Mislim da će biti vrlo uzbudljivo.

Izvor: www.tportal.hr

Foals

Foals

Uzbuđeni smo zbog prvog nastupa u Hrvatskoj i presretni što smo imali vremena razgledati vaš prekrasan grad Zagreb.

Izvor: INmusic festival

The Black Keys (Patrick)

The Black Keys (Patrick)

Prvi nam je put u Zagrebu. Stvarno nam je lijepo ovdje. Nećemo stići vidjeti obalu, ali ćemo se odmoriti i hodati uokolo...

Izvor: INmusic festival

Pixies

Pixies

Veliko hvala u ime banda PIXIES na još jednom divnom danu u Zagrebu! Izvrstan festival i prekrasna publika (molimo manje kiše drugi put!!), Doviđenja.

Izvor: INmusic festival

Melanie Fiona

Melanie Fiona

Žao mi je što nisam imala priliku dulje ostati i razgledati malo više, ali Jarun s jezerom i klubovima me oduševio, Ima sve elemente dobre zabave.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

50Cent

50Cent

Posebno sam se veselio dolasku u Zagreb, pogotovo zato što je majka putovala sa mnom. Moji ljudi su sve istražili kako bismo stigli vidjeti glavne stvari u gradu!

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) o Zagrebu je pisao na svom blogu: http://bit.ly/nO3yin

Izvor: www.guardian.co.uk

David Byrne

David Byrne

Ako izuzmemo okolna brda s jedne strane grada, Zagreb je grad savršen za pedaliranje.David Bryne (Talking Heads) povodom izlaska knjige Biciklistički dnevnik

Izvor: www.mvinfo.hr